2012. január 3., kedd

Orbán és az IMF, avagy miről nem beszélünk?

Azt hiszem hosszú bejegyzés lesz, úgyhogy fogjunk hozzá.

Előszó

2012 nehéz év lesz, ez mindenki számára látszik, legyen akár jobbos vagy balos az illető. Van, aki külső és belső ellenségekre, van aki a kormányra hivatkozik, mint e gondok legfőbb okozójára, s közben egyre paprikásabb légkör alakul ki az országba. Mindkét oldal hoz fel érveket, de sokszor az érvek süket fülekre találnak és eszeveszett szitkozódásba torkollik az egész. Emberek egymást komcsinak, libsinek, nácinak állítják be, holott a legtöbben csak polgárok vagyunk. És ezek közül legtöbben egyszerűen csak élni szeretnénk egyszerű életünket. Hihetetlennek tűnhet, de igaz, sokan még csak nagy vagyonra se vágynak, csak örülnének, ha nem éreznék minden napjaikat kétségbe ejtőnek és kilátástalannak; vagy egy kicsit tehetősebb rétegről beszélve: ha nem úgy éreznék, hogy az állam megfojtja őket, hanem életüket hagyná kibontakozni.
Ezen jelzőkbe kicsit bizonytalan vagyok, mert nem akarom megsérteni se a szegényebbeket, se a középosztályt. Csupán azt szeretném kifejezni, hogy bár gyakran gondoljuk el a nyugatról ezt, az emberek többsége nem féktelen fogyasztó, hanem csupán egyszerű ember, aki tisztességesen és boldogan szeretne élni e világban. Ezt nem tudom, de hiszem, mert szeretnék hinni az emberekben, úgy érzem, demokrataként ez másként nem megy. Hogy ezeket tisztáztuk, vágjunk a közepébe.

Magyarország bajban van és úgy tűnik a kormány nem tudja kezelni a helyzetet. Az első lehetőség, hogy a kormány rosszul kormányoz. Ebben az esetben a kormány hibája a mai helyzet, a kormányt terheli a felelősség. A másik lehetőség, hogy a kormány jól kormányoz, csupán a gazdasági függetlenségi törekvéseink nem tetszik a Nyugatnak, és a kormánynak akár gazdaságunk tönkretétele árán akarnak keresztbe tenni, és Orbán urat félreállítani. Ebben az esetben a kormány a hibás, hisz a kormány mindezeket előre láthatta.

Tudhatnánk, hogy Dávid és Góliát története a legritkább esetben szokott jól elsülni. Jól mutatja ezt 1526, 1848, 1956 esete is. Bár őseink többször próbáltak helytállni, mégis minden alkalommal az elnyomó hatalmak győzedelmeskedtek. Az e a tanulság hát, hogy nekünk nem szabad kiállnunk és küzdenünk e földért? De IGEN, ki kell. Azonban, nem mindegy hogy hogyan. Ugyan is ma jóval nagyobb szabadságnak, vagy épp jóval jobb körülményeknek örvendünk, mint bármelyik sorsdöntő dátum alatt. Most nem 1848 van és nem 1956, nem idegen hódítók uralják országunkat. 1526 ismétlődhet most meg. Országunk szétzilált, és meg kell választanunk, hogyan menjünk tovább. Szembe menjünk a nagy ellenséggel, vagy ledönt minket újra, hogy évtizedeken vagy évszázadokunk át tespedjünk újra?

Ki az ellenség? Ugyan az, aki 1526-ban. 1526-ban ugyanis nem a török, nem a Habsburg volt legfőbb ellenségünk, hanem Önmagunk. Nem ezen népek győztek le minket, hanem mi magunkat, amikor hagytunk országunk elgyengülni, és egymás ellen fordultunk. Kiveszett a bizalom egymás iránt. Mert Magyarország nem volt gyenge, s ma sem az. 10 millió ember van itt, több mint Svédországban, Finnországban vagy épp Ausztriában. Nem vagyunk kicsi állam. Bár szegényebb mint az előbb említettek. De nem ez gyengeségünk fő oka. Szegénynek lenni szabad, szétziláltnak nem.

Könnyű ilyen szavakat mondani. Mondhatnánk le vagyunk mi maradva a nyugathoz képest. De ők is elkezdték valahol. Hol volt Németország a 2. világháború után és hova jutott? Más problémáink vannak, mint nekik akkor, de nekünk is sikerülhet.

Orbán és az IMF

2 dologra próbáltam rávilágítani az eddigiekben: az egyik: nincs egyértelmű felelős, az Orbán kormány hozott sok rossz döntést, de a világ gazdaság is be tett nekik. A másik, az IMF és a nyugat nem az ellenségünk. Sok vitát olvastam ami leginkább vagy az egyik vagy a másik oldalra próbálta terelni a felelősséget. De senki sem taglalta még, mit is jelentene az IMF. Az egyik országunk meghódítóját látja benne, míg másunk országunk megmentőjét. Valójában azonban egyik sem igaz.

Az IMF egy szervezet. A saját érdekeit nézi, és nekünk is ezt kell tenni. Kezeljük hát helyén a dolgokat:
  1. Magyarország költségvetése konstans deficites
  2. Hatalmas az államadósság
  3. Az IMF feltételekhez köti a hitelt

Költségvetésünk deficites, nő az államadóság, hitelt kell felvenni(nagyon leegyszerűsítve).
Hogy tud az állam mégis hosszútávon működni?
Növekvő gazdaság mellett egyre több pénzünk lesz, és ezzel tudjuk egyre tovább finanszírozni magunkat, és újabb hiteleinket. Azonban ha nem megfelelőek a feltételek, nem növekszik a gazdaság, akkor nem akar senki hitelezni, és nem is tudjuk fizetni a hitelezőket. Ilyen esetben pedig vagy csődbe megy az állam, vagy közbeszól az IMF, mint utolsó segítségnyújtó. Ennek persze meg van a maga ára.


Kell-e nekünk az IMF?
Kell, ugyanis az IMF nem feltétlen ad kölcsönt, hanem ígérhet kölcsönt biztonsági garanciaként.

Kinek szól ez a biztonsági garancia?
A hitelezőknek, hogy Magyarország nem fog becsődölni, hisz az IMF kész támogatni az országot.

Ha ez így van miért nem fogadjuk el?
Az IMF biztonsági keretnek feltételei vannak és ezt a kormány nem fogadhatja el.

ORBÁN ÉS A KORMÁNY NEM FOGADHATJA EL AZ IMF FELTÉTELEKET.

MIÉRT?
Az IMF ugyanis vastag ceruzával húzza a vonalakat. Ez azt jelenti, hogy az IMF által kért megkötések nincsenek tekintetre a polgárokra, csak a gazdasági érdekeket veszik figyelembe.
Ez pedig jelen helyzetben minden politikusra nézve öngyilkosság.

Ez persze nem teljesen igaz. Nem lenne ugyanis az, ha a kormány nem szorította volna sarokba magát, ugyanis jónéhány intézkedésével hanyatt-homlok szembe kéne fordulnia.

Az Orbán-kormány nagy hibái és lehetséges javításai, avagy amit az IMF is kérne,
de nevezhetném őszinte ellenzéki programnak is:

  1. Egykulcsos adó
  2. A nyugdíjrendszer megreformálásának elmulasztása
  3. A megszorítások rossz kialakítása
  4. A külpolitika leépítése
Egykulcsos adó:
Az egykulcsos adó önmagában véve nem egy rossz ötlet. Rosszkori bevezetése azonban mindenképp az. Ez a költségvetésre csak extra terhet rótt. Ez volt az egyik dolog ami elindított a lejtőn minket. Jelen környezetben szükséges visszavezetése. És be kell látnunk, ma minden keresőnek adóznia kell, a minimálbér adómentessége nem hozható vissza.

A nyugdíjrendszer megreformálásának elmulasztása
Ha valaki megnézi a Haza és Haladás oldalán a költségvetés kiadási oldalát, láthatja, hogy a legnagyobb tételt a jóléti kiadások teszik ki. Egyértelmű hát, hogy innen a legkönnyebb lehasítani. Szomorú, de jelenleg a nyugdíjakat csökkenteni kellene. A javaslatom annyi lenne, hogy a kevesebb nyugdíjon élőktől vegyenek el kevesebbet, míg ahogy haladunk a nagyobb nyugdíjak felé többet. Ez muszáj.
De nem is igazán ez a baj. Az igazi baj, hogy Magyarország képtelen lesz finanszírozni a nyugdíjakat a jövőben. A nyugdíjrendszer teljes átalakítása szükséges. A Fidesz felszámolta az egyetlen alternatívát és nem nyújt helyette újat.
Első blikkre a svéd modell bevezetését javasolnám, de efölött minél hamarabb társadalmi konszenzusra kell jutni, és elindulni egy irányban.

A megszorítások rossz kialakítására legfőképp az első 2 miatt volt szükség. A megszorítások egy része maradhat, ideiglenesen. De a fogyasztást terhelő extra adókat meg kell szüntetni. Minden egyéb komplikált adónemet is. Legyen kevesebb, de magasabb adó, mintsem ezerféle adófajta. A 27%-os áfakulcsot vissza kell csökkenteni.
Fájó, de el kell gondolkozni azon, hogy a BKV-t és a Malév-et hagyni kell becsődölni, és újra kell ezeket szervezni, kedvezményes utazási jogokat megvonni. Egyéb kedvezményeket csökkenteni.

A külpolitika újragondolása szükséges. Kell az IMF biztonsági keret, sajnos le kell feküdni az IMF-nek. És azután kell megnézni a mozgásterünket. Az IMF hasonló dolgokat kér majd, mint amiket eddig megemlítettem. Az IMF nem rabság, és nem is örök. Az egyedüli dolog amit tehetünk. És elkezdjük ledolgoznunk amink van.
Az ELLENZÉK EZEKRŐL HALLGAT. Az IMF beavatkozása ugyanis csupa fájdalom. Jobb, ha magunk döbbenünk erre rá, és próbáljuk megjelölni az előre vezető utat. A legnagyobb ellenség mi magunk vagyunk. Ha most nem fogunk össze, mindig lent maradunk.

A jövőbe mutató út:

Összefogás Gyurcsány nélkül
Ez az ember áll leginkább a jobb és baloldali gondolkodású emberek között. Ideje leszámolni a múlttal, az MSZP-vel és a FIDESZ-szel. Ha Gyurcsányt befogadja az ellenzék, sose számíthat az egész ország támogatására.

A kormány még dönthet de már nem sokáig
A FIDESZ évtizedeken át megosztó politikát folytatott, de most ők kormányoznak. Még van esélyük változtatni. El kell dönteniük, mi a fontosabb: a politikai karierrjük, vagy az ország érdeke. Mert ha az ország érdekét nézik akkor fel kell áldozniuk magukat, és talán évtizedek múlva fognak csak rájuk pozitívan emlékezni. Nem tartom kizártnak, hogy a történelem könyvek lapjain Bokros Lajos lesz majd az újkori magyar történelem egyik legjózanabb alakja. Ha a FIDESZ így folytatja, csak a vicsorgó magyarságról fog szó esni a nevük mellett.


Felejtsük el a Komcsikat, Libsiket és Nácikat. Magyarok vagyunk.
Kerüljük a szélsőségeket, és törekedjünk egy általános konszenzusra. Most muszály, mert újra Mohács lesz, ha ezt nem tesszük meg.

Ki kell alakítani hosszútávú gazdasági célokat
A cél pedig, kevesebb adó, versenyképesebb gazdaság, kisebb állam, nagyobb önrendelkezés, erős Magyarország. Felelős gazdaságpolitika.
Konkrétumokkal még majd foglalkozok. A lényeg, hogy ne Kínát tekintsük példának, hanem Németországot. Erős demokráciát, erős gazdaságot!!! Ne nagy léptekkel haladjunk, úgy hogy közben sokan szegénységben tengődnek, hanem lehetőleg lassan, de mindenkinek biztosítsunk jó létet és szabadságot!

A politikusok is vegyék ki részüket a megszorításokból:
Harmadával csökkenjen a politikusok fizetése, nem kell sofőr, se lézer és egyéb előjogok, mindaddig, míg a válságon túl nem vagyunk.

Rendet és kevesebb korrupciót.

No, ezen írásom egy ültő helyben írtam meg, hosszú lett, de remélem ami benne áll nagyjából helytálló.
Remélem valaki elolvassa majd, és talán még valaki egyet is ért majd.

Legyünk reálpolitikusok, ha már kormányunk nem az. Valljuk be, ilyen dolgokat mindannyiunk nehezen hozna meg, hisz tudjuk mivel járna.
És lássuk be, fogadjuk el, hangoztassuk, és magyarázzuk:
ORBÁNNAK MENNIE KELL, DE AZ IGAZÁN NEHEZE CSAK AZUTÁN KÖVETKEZIK!!!



39 megjegyzés:

  1. Ehhez nem sok mindent lehet hozzátenni, annyira igaz.

    Talán annyit, hogy a kormány már nincs döntési helyzetben. Egyedül a Fidesz van döntési helyzetben, hogy leváltja-e Orbánt és egy elfogadottabb politikussal viszik végig a ciklust. Megjegyzem, hogy az egész Fidesz asszisztált ahhoz a törvénykezési ámokfutáshoz, amit rendeztek, tehát bennük sincs túl nagy bizalmam.

    VálaszTörlés
  2. Boros Lajos? Miért nem Bochkor Gábor...

    VálaszTörlés
  3. Köszönöm a megjegyzést. Javítva.

    VálaszTörlés
  4. Kedves blogíró, sokszor gondoltam már hasonlókat. Csak az a baj, hogy akik politikailag elkötelezettek, azok láthatólag mind feltettek egy szemellenzőt, és valamiért fel nem tudják tételezni azt, hogy mások képesek dolgokat objektíven megítélni, vagy saját véleményt alkotni - ha velük ért (mindenben!) egyet, akkor barát, ha csak egy pontban is nem, akkor rögtön szemét-ilyen-meg-olyan-másik-oldal-bérenc. Nehéz elképzelni, hogy így valaha eljutnánk valahova.
    Ja, és még valami: azért a szegényebbeknek van egy olyan része, aki gyakorlatilag a szocializmust vágyja vissza, mert ott gyakorlatilag semmi erőbefektetéssel meg tudott élni, most meg nem repül a sült galamb a szájába. Ez sem túl előremutató az összefogást illetően...:-(
    UI. Nézesd át a helyesírást, ha gondolod, nem cikizésből!

    VálaszTörlés
  5. Nagyon korrekt írás, gratulálok! A jelen helyzetben pesszimista vagyok a benne foglaltakkal kapcsolatban, sajnos... Tudod, kedves Szerző: Nekük Mohács kell...

    VálaszTörlés
  6. Köszönöm, hogy érkeznek az első szavak. Tudom, hogy tele van helyesírási hibával. Elnézést is kérek mindért. Hétvégén tervezem csak a helyesírási hibák teljes javítását, az írás egy ültő helyben született, és viszonylag sietve. Mihint lesz időm ezeket javítom.

    VálaszTörlés
  7. Felsorolnád az IMF feltételeit?

    VálaszTörlés
  8. Koszonjuk! Tenyleg kicsit hosszu, igy az olvasok tobbsege egyes reszeket csak at fog futni, ami nagy kar, mert nagyon jo iras. gratula.

    udv, Geza

    VálaszTörlés
  9. Korrekt, józan. Meg kell határozni a kitörési irányokat, mind politikailag, mind gazdaságilag.
    Egészségügy, MÁV, BKV, privatizáció GARANCIÁKKAL. Ezzel a költség csökkentés azonnali hatású lehet. Nyugdíjak rendezésének módjával egyetértek.
    A külföldre termelő többségi magyar tulajdonú cégek támogatása, de nem elvtelenül, Pl. az alkalmazottak utáni kedvezményekkel, stb. Mezőgazdaság fejlesztése, akár állami garanciájú bank hitelekből is. (Geotermikus energia felhasználással fólia sátras termesztés segítése, hogy a segélyezett vidékiek tömege kaphasson minél hosszabb ideig munkát egy évben, stb.)
    Egyenlőre ennyi. További sok sikert és gyalázkodás mentes blogot kívánok.

    VálaszTörlés
  10. Az IMF feltételeit konkrétan nem lehet tudni. Azt lehet tudni, hogy az IMF egy szervezet, amely pénzt ad, cserébe pedig pénzt vár. Az IMF-fel megegyezést kötünk, amelyben nekünk is sok munkánk lesz. Ez azt jelenteni, hogy olyan gazdasági tervet kell leraknunk az asztalra, amelyekkel az ő általuk ideadott pénz, és annak kamatai törleszthetőek. Erre nekik biztos lesznek ajánlataik. Az, hogy a jelen miniszterelnök leváltassék, valószínűleg a meggyőző gazdaságpolitika részét képezné részükről. Ők egy programot kérnek, és valakit aki ezt betartatja.

    VálaszTörlés
  11. "Az IMF feltételeit konkrétan nem lehet tudni."

    Ez a mondat teljes ellentmondásban van:

    ORBÁN ÉS A KORMÁNY NEM FOGADHATJA EL AZ IMF FELTÉTELEKET.

    Ezzel a vastag mondattal és az összes hozzá tartozó magyarázattal.
    Ennyi volt megbuktatni az írásodat.
    Nem fogadhatjuk el azokat a feltételeket, amiket nem is tudunk (EZ NEVETSÉGES). Mert biztos rosszak, csúnyák, gonoszak.
    Sorry. Azért csak ezt emelem ki, mert az IMF most a lényeg sajnos. Bár csak ne az lenne.....

    VálaszTörlés
  12. Lehet félreértetted: A kormány azért nem fogadja most el, mert olyan feltételek vannak benne, amiket nem fogadhat el. Ilyenek a kormányfő elmozditása, vagy a jelenlegi kormány számára politikai öngyilkosságal járó megszorítás.
    Mi nem tudhatjuk, mik azok, de a kormány már tárgyalt vele kétszer sikertelenül.

    A probléma először az lehetett, hogy a kormány nem tudott elég jó számokat hozni gazdasági tervei alátámasztásához, de mostmár biztosra veszem, személyi problémák is vannak. Illetve a kormány politizálásval totális zsákutcába terelte magát, amely miatt semmilyen gazdasági lépést nem tud meghozni arculatvesztés nélkül. Gyurcsány-i ostobaságokat követtek el kommunikáció terén.

    VálaszTörlés
  13. Tele van a turhám, hogy mindenkinek, aki "józanul" akar szólni, első dolga, hogy minél távolabbra lőjje be magát Gyurcsányhoz képest.

    Az, aki a mondandóját a Gyurcsánytól való elhatárolódással kezdi, számomra ezzel csak azt bizonyitja be, hogy abszolút hiányzik belőle a kritikus gondolkodás. Az már csak ettől nem komoly ember. (Akkor nem szopta volna be csutkára az "elmúltnyócévet" meg a "Gyurcsányahibást" . Hogy mindjárt egy példát hozzunk, Gyurcsány például elkúrta, mert megakadályozta a tandij bevezetését, igaz? De lehet, hogy tévedek? Most mit olvasok?
    "a felsőoktatás jelenlegi finanszírozási modellje több szempontból is – idézzük az előterjesztést – „igazságtalan”. Ma a felsőoktatásban részt vevő hallgatók képzéséért ugyanis azok az állampolgárok is fizetnek, akik maguk közvetlenül nem veszik igénybe a felsőoktatás szolgáltatásait."

    Ez nem Gyucsány 2007, ez a FIDESZ 2012. http://nol.hu/belfold/20120104-diplomas_roghoz_kotes . És 2007-ben lelkes diákok tolongtak népszavazni. )

    LMP programja is egy kurva nagy bullshit, már ami látszik belőle, azon kivül, hogy Gyurcsánnyal nem állunk szóba. Schiffer minden második megszólalása a szociktól, vagy a DK-tól, de leginkább a Gyurcsánytól való minél nagyobb elhatárolódás. Soványka ez nagyon.

    "Felejtsük el a Komcsikat, Libsiket és Nácikat. Magyarok vagyunk." Ja. Kivéve Gyurcsány.

    Amit az IMF-ről irtál, az korrekt. Csakhogy emlékszel, mit kommunikált a FIDESZ, amikor a Gyurcsány-kormány fordult az IMF-hez? És készpénznek vette mindenki. Ezért tiltakozik ellene a bonsai Duce. (Ja. Emlékszel, amikor Gyurcsány felvetette, hogy hozzanak létre közös európai "segélyalapot" a bajba jutott országok kisegitésére -természetesen elsősorban magunkra gondolt :) - és kiröhögték kint is meg bent is? Azóta mennyit költött az Eu ilyen segélyekre? Kb az ötvenszeresét annak, amit Gyurcsány javasolt. Pedig lehet, hogy ha akkor létrejön az az alap, akkor - ahogy most az IMF megállapodás okozta "biztonsági háttér" - talán nem is került volna a PIGS mentése annyiba, mint így. És még senki nem mondta, hogy "Gyurcsány úr, akkor ott önnek volt igaza".

    És ezer téma van, amit lehetne elemezni, a kisebb parlament ötlete - a FIDESZ élből nem tárgyalt róla - a pártfinanszirozás kérdése - na erre már az MSZP-ben is kiverte a biztositékot - stb, stb.

    "A cél pedig, kevesebb adó, versenyképesebb gazdaság, kisebb állam, nagyobb önrendelkezés, erős Magyarország. Felelős gazdaságpolitika.
    Konkrétumokkal még majd foglalkozok. A lényeg, hogy ne Kínát tekintsük példának, hanem Németországot. Erős demokráciát, erős gazdaságot!!! Ne nagy léptekkel haladjunk, úgy hogy közben sokan szegénységben tengődnek, hanem lehetőleg lassan, de mindenkinek biztosítsunk jó létet és szabadságot! "

    Ez meg pont ugyanaz a bullshit,amit eddig minden párt nyomott, amig a kezébe nem kapta a kormányrudat. Majd ha előjössz a konkrétumokkal akkor beszélünk.

    VálaszTörlés
  14. Ezt nem hiszem el!

    "Lehet félreértetted: A kormány azért nem fogadja most el, mert olyan feltételek vannak benne, amiket nem fogadhat el."

    "Mi nem tudhatjuk, mik azok"

    Megint ugyan az az ellentmondás csak másként megfogalmazva. :)) Te magad tudod, miket írsz??

    Mellesleg ez egy érdekes gondolkodás mód!
    Mármint a tied, már bocsi.
    Államcsőd közelében engem nem érdekel néhány politikus feje. Ha hullaniuk kell, hulljon. Ha meg ők okozták a helyzetet (és ebben biztos lehetsz), akkor dupla nyereség.
    Ha pedig ilyenkor nyolc kézzel ragaszkodnak székükhöz, akkor az azt jelenti egy dolog érdekli őket, a hatalom. Úgy látom te pedig ezt normálisnak gondolod, de minimum elfogadod, mert még csak nem is tettél semmilyen megjegyzést ez ügyben.
    No de a Gyurcsány ugye, ő azért megkapta a magáét........ ez egy vicc.

    VálaszTörlés
  15. Köszönöm hozzászólásod. Azt hiszem, azért írtam pár konkrétumot is. Épp adó emelést is javasoltam. Konrkétumok tényleg lesznek, remélem. Nem vagyok egy aktív blogoló, csak annyira bosszant a helyzet, hogy muszály volt kiírnom magamból.

    Viszont Gyurcsány helyzetét most tisztáznám:
    Gyurcsány egy tüske sok ember szemében, és nem véletlenül. Gyurcsány legnagyobb hibája, hogy erkölcsileg lenullázta magát az öszödi beszéddel. Ez egy olyan eset, ami alól nem menthető fel. Pedig az öszödi beszédben is ott a tenniakarás mondanivalója, és nagyon sok igazságot is tartalmaz.

    Gyurcsány azonban elbukott, az "elmúlt 8 év" része. Úgy ahogy Orbán Viktor is. Teljesen egyetértek azzal, amit írsz. Ha a FIDESZ nem ás alá a Gyurcsány kormánynak, ők maguk se lettek volna ilyen rossz helyzetben 2010-ben.

    Gyurcsány azonban tüske sokak szemében, és nem képes elfogadni, hogy megbukott. Ő egy akadály az összefogással szemben, s itt nem csak az őt elfogadókra van szükség, hanem egész Magyarországra.

    VálaszTörlés
  16. Még nem sikerült rájönnöm, hogy lehet belőni a válaszolást, elnézést.

    Csupán azt szeretném mondani, hogy mi polgárok kevesebbet tudunk, mint a politikusok. Nekem az a sejtésem, hogy az IMF nagyon erős megszorításokat vár és személyi változásokat. De lehet, hogy tévedek, épp ezért nem állítom, hogy így is lenne.

    Nem morálisan akarok ítélkezni a kormány felett. Jelenleg a FIDESZ teljesen lenullázhatja magát, akár még jobban, mint az MSZP tette. Ők taktikáznak. Én pedig a szituációt szeretném elemezni.

    Még ezt talán megjegyzem.

    A kormány az a kormány, a mi pedig a polgárok lennének. Ezért nem érzem én ellentétnek. Mi homályosan tapogatózunk a hírek között. A kormány természetesen tud konkrétumokat.

    VálaszTörlés
  17. "Gyurcsány azonban tüske sokak szemében, és nem képes elfogadni, hogy megbukott. "

    Miért nem küldesz neki lófejet?
    Most egy személyben az élére állt egy pártnak.
    Hogy mennyire van igazad, azt mutatja majd ez a párt és a hozzá tartozó népszerűség.

    A többi a te senki által nem érdekelt magánvéleményed. Ha igazad van be sem jutnak a parlamentbe és nincs miről beszélni, ha meg bejutnak akkor meg azért nincs miről beszélni.

    Ezek alapján kikezdheted a Jobbikot, mert szélsőséges, az LMP-t, mert bukott SZDSZ utód, az MSZP-t vagy ezer ok miatt, a Fideszt meg az uccsó 2 évért, de akár 1 hónapért is.

    Olyan érvrendszered van, amivel nehéz mit kezdeni!

    VálaszTörlés
  18. "De lehet, hogy tévedek, épp ezért nem állítom, hogy így is lenne."

    De ezt igen, csupa nagybetűvel vastagon:

    ORBÁN ÉS A KORMÁNY NEM FOGADHATJA EL AZ IMF FELTÉTELEKET.

    Felejtsük el ezt a blogot!

    VálaszTörlés
  19. @Névtelen

    Igazából itt van a kutya elásva, hogy az egész MSZP és DK hiteltelen. Az emberek dönthetnek másként.
    De úgy érzem, a jobboldali szavazókat leginkább Gyurcsány zavarja. És leginkább rajta és az MSZP-n is lehet fogást találni.

    Úgy gondolom, stratégiailag, többet veszít bármily nemű összefogás Gyurcsánnyal, mint nélküle.

    VálaszTörlés
  20. @Névtelen

    Kérlek, azért még ne írj le teljesen. Figyelek szavaidra, és már most sokat tanultam belőle. Hisz valóban, ahogy mondod, nem megfelelő még az írás. De úgy érzem magva hejtálló.

    Messze nem tökéletes a poszt. Ez a mondat, azonban igaz. Orbán nem fogadhatja el, ezért nem is fogadja el. Az országnak bizonyosan jót tenne, úgy gondolom. Az, hogy a polgárok, hogy viselnék, és milyen új belpolitikai és társadalmi helyzet állna itt elő akkor, az már más kérdés.

    Ezért kérlek, megmondanád szerinted mivel járna az IMF hitel? Talán nem erőteljes, főleg a polgárok

    VálaszTörlés
  21. Talán nem erőteljes, főleg a polgárokat érintő megszorításokkal?

    A FIDESZ a Széll Kálmán tervvel hozzáfogott valamihez, vannak megszorítások. De, és talán ez lenne a lényeg, ha el is kerüljük az államcsődöt, attól még nem jön el a kánaán, hanem erőteljes megszorításokra, és nehézségekre kell készülnünk.

    VálaszTörlés
  22. "Gyurcsány azonban tüske sokak szemében, és nem képes elfogadni, hogy megbukott. Ő egy akadály az összefogással szemben, s itt nem csak az őt elfogadókra van szükség, hanem egész Magyarországra. "

    Nem képes elfogadni, hogy megbukott?
    Gyurcsány egy létező és működő párt egyik első embere, bízzuk már a választókra, hogy mit gondolnak felőle. Nyilván ha megbukott, akkor el fog tűnni a süllyesztőben. De most bárhol nyilvánosan megszólal, minden oldal harsányan elkezd elhatárolódni. (Az "elmúltnyócév"-ezőket most hagyjuk). Mégis ennyire fontos valaki, hogy mindenki azt figyeli, mikor szólal meg? (Nem azt, hogy mit mond.)

    Az öszödi beszéd. Erkölcsileg lenullázta magát... Ja. Mivel is? Obszcén szavakat használt? Én is szoktam. Csak nehogy azzal gyere, hogy "bevallotta, hogy hazudott", mert baromira kiröhöglek.

    Egyenlőre még nem hallottam lemondása óta Gyurcsány olyan megnyilatkozását, ami homlokegyenest szembe menne az "elmúltnégyévvel" - már amig ő volt a m.e. - kivéve, amikor ő maga mondta, hogy ezt ma már máshogy csinálnánk. (Amire Viktor soha nem lesz képes. Ő bármikor szemrebbenés nélkül szembe megy korábbi magával.) Ja, bocs. De igen. Amikor M.e. volt, az utcai politizálás helyett a parlamentet preferálta. Ma meg kimegy az utcára. Phej. Igaz. Ja, hogy akkor az erőviszonyok csaknem fele-felét mutattak, a FIDESZ pedig bent sem volt, ma meg akkor és úgy hoznak meg törvényeket, hogy arról vitát se kell nyitni, bizottságnak se kell tárgyalni, csak Lézer Jani leirja egy kockás papírra? ld. CXCX törvény? Aki ebben nem érzi a különbséget, az nyugodtab elmúltnyólcévezzen tovább.

    (Jut eszembe, a FIDESZ támogatottsága jelenleg a teljes népesség körében kisebb, mint a szociké 2006 végén. Akkor most hogy legyen? Ugye, akkor "elvesztették a legitimációjukat, a zemberek bizalmát, monnnyanak le." )

    Tudod, aki azt állitja, hogy "fogjunk össze, kivéve a szocik/DK/Gyurcsány" az pont olyan kirekesztő, mint aki ellen össze akar fogni.

    VálaszTörlés
  23. @feamatar

    "De úgy érzem, a jobboldali szavazókat leginkább Gyurcsány zavarja. És leginkább rajta és az MSZP-n is lehet fogást találni. "

    Ja, hogy akkor te a jobboldallal akarsz összefogni, és azokkal, akiket nem zavar annyira a Gyurcsány személye, azokkal nem. Hát igy mindjárt más a leányzó fekvése. De hát most a jobboldal van kormányon,minek akkor összefogni? Csatlakozz hozzájuk, és kész.

    VálaszTörlés
  24. @Névtelen
    Az a helyzet, hogy morálisan teljesen egyet értek veled. És adok is a véleményedre.
    Sőt! El lehetne fogadni Gyurcsányt az összefogás részeként. De ennek konszenzusos alapján kell történnie.

    Tehát a résztvevő felek, összeülnek, és megbeszélik, hogy mi a válságkezelés feltétele.
    Ez akkor lenne jó, ha nem csak az ellenzék, hanem a kormánypártok is le tudnának ülne egy ilyen asztalhoz. És, ha ott az egyezséghez az kell, hogy Gyurcsány úr és Orbán úr végleg visszavonuljon a politikától, akkor e két politikus önfeláldozóan visszavonul.

    De ez utópia.

    VálaszTörlés
  25. @Névtelen

    Én bárkivel összefogok, ha egyezségre jutunk.

    Az egyezséghez két fél kell.
    A baloldal Orbán fejét akarja, a jobb Gyurcsányét.
    Személyi áldozatokat kell hozni.

    VálaszTörlés
  26. Érdekes, okosnak tűnő írás, alapvető tévedésekkel.
    -Nem az IMF hanem az EU támasztja a kemény feltételeket, az az EU amelyiknek (megszavaztuk) egyik tagállama vagyunk. Mégpedig azért, hogy önnön hülyeségünkel ne rántsuk a mélybe az egész uniót, mint ahogyan azt Görögország majdnem megtette. Magyarországnak már nincs szuverenitása mert saját akaratából alárendelte azt egy államok közötti szövettségnek. Ez a rendszerváltás legnagyobb érdeme, és most látszik, hogy legnagyobb eredménye is. Viszont így már a cikk coplé hülyeség, már bocs.

    Ha pedig a német politikusok harmad annyit keresnének, mint a magyar politikusok, akkor a németek pont akkora szarban lennének mint mi. A jó szakembereket igenis meg kell fizetni, különben csak olyanok közül válogathatunk mint ezek.

    VálaszTörlés
  27. "De ez utópia. "

    Na ez az :)

    VálaszTörlés
  28. @Névtelen
    Igazad van, az IMF-et az EU nélkül nem kellene említeni.

    Úgy gondolom, Magyarország mindeddig szuverén államként cselekedett. És ezen túl is cselekedhet így. Attól, hogy vannak kötelezettségeink, még szuverének vagyunk. És ezeket a kötelezettségeinket leróhatjuk, vagy épp be is csődölhetünk, és nem lesznek többet kötelezettségeink.
    Az EU-ban sem tart bennünket senki. Kiléphetünk. Én személy szerint maradni szeretnék.

    Azt hiszem, attól még, hogy politikusaink nem olyan jól fizetettek, nem kell korruptabbnak lenniük, mint német társaiknak.
    Ahogy az orvosoknak sem kell elhagyniuk a hazát, amiatt, mert nem annyit keresnek, mint a német orvosok. Viszont az orvosok bére nem csupán harmada a németének, hanem(bár ezt nem ellenőriztem le), még annál is kevesebb. Így előbb adnék egy orvosnak béremelést, mint egy politikusnak.

    VálaszTörlés
  29. megfojt, nem megfolyt (ha már...)
    Az egykulcsos adóról írtakkal vitatkoznék, hiszen szociális szempontból a világ legigazságtalanabb adórendszere

    VálaszTörlés
  30. @Névtelen
    Személy szerint, én a két vagy 3 kulcsos adó felé hajlok. De az egykulcsos adónem is lehet reális alternatíva, hisz a szja az adórendszer egy részét képezi.

    Mai gazdasági viszonyok közt(amibe az adóviszonyok is beletartoznak) pedig úgy tűnik az egykulcsos adó inkább hátrány, mint előny.

    VálaszTörlés
  31. Akkor egyetértünk, de még az adókulcs se mindegy

    A "megfojt"-ot javítsd ki kérlek, ha már ennyire értelmesen és higgadtan írsz! És főleg, hogy én is úgy érzem megfojtanak engem.

    VálaszTörlés
  32. Kicsit bő lére van eresztve, túlságosan messziről indít, feleslegesen. Közhelyes összefoglalása egy épeszű ember véleményének a mai magyar gazdasági helyzetről. Tehát annak az esélye, hogy oviék ezt lépjék, minimális.

    VálaszTörlés
  33. @Névtelen
    Egyetértek, még túl sok a közhely. Jobb lenne több konkrétumról, jobban megfogalmazva írni.

    Igyekszek kitartó lenni és további posztokat írni majd. Bár ennek a posztnak a megszületéséhez is elég feszültnek kellett lennem :)

    VálaszTörlés
  34. mivel a névtelen kommenteket nehéz követni, a blog.hu-n is közzétettem a bejegyzést.

    Itt elérhető:

    http://thehungarianblog.blog.hu/2012/01/04/orban_es_az_imf_mirol_nem_beszelunk

    VálaszTörlés
  35. Az írás nem rossz,

    bár több ponton kissé pontatlan, illetve nem lehet tisztán látni, mi is a posztoló háttérlogikája, gondolatmenetnek Ariadné-fonala.

    Ettől függetlenül tartalmilag nagyjából egyetértek.

    Számomra egyébiránt úgy tűnik, Orbán nem akar megállapodni az IMF-fel, tudatosan rúg fel minden szabályt, szinte arra játszik, hogy az országot kidobják az Eu-ból. Totalitárius rendszert akar, neki nyűg mindenki, aki nem az ő zászlaja alá sorakozik fel.
    Hogy is volt? Egy a zászló?
    Ugye?

    Na ne vicceljünk már, hogy Viktor elfogadja az EU ultimátumait, és visszavonja a vitatott törvényeket?!?
    Ez politikai öngyilkosság lenne (Orbán értelmezése szerint bizonyosan), de ettől még szinte az egyetlen út ahhoz, hogy legyen IMF segítség, és ne kelljen lehúzni a rolót. Egy államférfi ezt tenné, egy politikus viszont csak a hatalommegtartás érdekében tett lépések cost/benefit elemzését végzi el, s e analízis szerint dönt.

    Kérdés: Orbán vajon melyik csoportba tartozik?

    Szóval, a jelszó adva vagyon: szemünk kelet felé vessük, onnan fúj már a szél. Minek ehhez az EU, igaz?

    Így nem is lesz itt IMF segítség, a Huf/Euro árfolyam pedig simán és tartósan 330 felé kúszik majd, az ország nagyon súlyos évek előtt áll.
    Ahogy most kinéz, ez az ország évtizedekre gödörbe kerül, a gazdasági, morális és társadalmi apátia évei jönnek.

    Klassz dolog volt az Operánál lévő tüntetés, sokat el is árul Orbán hátsó ajtón való távozása, de ez nem rengeti meg hatalmát, legyint rá, 'oszt jónapot.

    Viktor azt szereti, ha a meccs teljes 90 perce alatt nála van a labda, szíve szerint még a középkezdést se engedné a másik csapatnak.
    Ilyen az attitűd, és mindig az attitűd mutatja meg, kivel van dolgunk.

    Demokrácia? Minek az - csak nyűg és bosszúság.


    Üdv:
    Zébácsi

    /Megj: A blog.hu-n lévő bejegyzésnél nem tudtam kommentelni./

    VálaszTörlés
  36. "A jó szakembereket igenis meg kell fizetni, különben csak olyanok közül válogathatunk mint ezek."

    Mindig is érdekesnek találtam, hogy egy bármilyen jól működő cég középvezetője többet keres, mint egy Miniszter ... akkor utóbbi mihez is érthet? Szerintem nálunk a projekt vezetők is többet keresnek. Nem beszélve a felső vezetőkről.

    Komplikato

    VálaszTörlés
  37. @Névtelen

    remélem jól beállítottam a blog.hu-s hozzászólásokat.

    Itt nem lesz diktatúra, ahhoz rendőrség illetve hadsereg kell, ami nem hiszem, hogy a jelenlegi kormányt támogatná.

    A lényeg inkább az ezután jövő, de alkotmányosan működő kormányok ellehetetlenítése, és a FIDESZ számára esély biztosítás egy 2015 utáni választási nyerésre.

    Ezért kell a külföldre, és a megszorításokat végrehajtó váltókormányra hárítani a felelősséget.

    VálaszTörlés